VORES ARBEJDE

I The Red Van arbejder vi hands on med at forbedre vilkårene for gadebaserede sexarbejdere i København. Hver weekend stiller vi en ombygget varevogn til rådighed, som sexarbejderne kan bruge med deres kunder. Dette sikrer en tryggere interaktion, hvor sexarbejderen i højere grad kan fastsætte rammerne for sit arbejde og bevare kontrol over situationen. Varevognen er åben for brug hver fredag og lørdag fra klokken 00:00 til 05:00. 

Vi arbejder ud fra princippet om skadesreduktion. Det betyder, at vi faciliterer et socialt tilbud, som ikke løser problemerne, men snarere forsøger at begrænse den skade, som gadebaserede sexarbejdere udsættes for. I The Red Van forholder vi os til virkeligheden, som den er. Vi hjælper målrettet, velvidende at det ikke løser de komplekse, strukturelle problemer, som danner fundamentet for gadebaserede sexarbejderes udsathed i Danmark.

Alene i Skandinavien findes der flere forskellige lovgivningsmodeller, der har til formål at regulere sexarbejde. I Sverige har man for eksempel valgt at kriminalisere køb af sex. Men lovgivningen, som på papiret kun straffer sexkøbere, har ført til øget udsathed for landets sexarbejdere. Realiteten er nemlig, at folk stadigvæk køber sex, men at køberne er blevet mere paranoide som konsekvens af forbuddet. Dette skaber mindre gennemsigtighed og fører til et farligere og mere uforudsigeligt arbejdsmiljø for sexarbejderne, som i højere grad skal tilpasse sig kundens dagsorden for at kunne udføre sit virke. Den svenske model er et eksempel på, hvordan lovgivning, som har til hensigt at “beskytte” sexarbejdere, ender med at have modsatte effekt.

I The Red Van går vi ind for at afkriminalisere sexarbejde. Det gør vi, fordi al aktuel forskning peger på, at en afkriminalisering giver de bedste forudsætninger for at styrke vilkårene for gadebaserede sexarbejdere. På nuværende tidspunkt er den eksisterende lovgivning med til at presse sexarbejdere i Danmark ud i prekære arbejdssituationer, som skaber skade og mistrivsel. Derfor opfordrer vi politikerne til at lytte til eksperterne på området frem for at regulere efter deres egne idealer eller mavefornemmelse.